UGIR-1903 UNIUNEA GENERALĂ
A INDUSTRIAŞILOR DIN ROMÂNIA
 
   
romana | english
Confederatia Patronala a industriei din Romnia Uniunea Generală a industriaşilor din România UGIR-1903
 

  Presa

  Comunicate de presa
Conferinte de presa
UGIR-1903 in presa
   
     Materiale
 
Propunerile UGIR-1903 si CONPIROM privind masurile de relansare economica a Romaniei citeste»


Reindustrializarea Romaniei. Pozitia UGIR-1903 prezentata la lansarea spre dezbatere a strategiei privind Reindustrializarea Romaniei. citeste»


Rezolutia Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Programul UGIR-1903 privind masurile de sprijinire si relansare sustenabila a economiei - Document al Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Strategia Uniunii Europene - EUROPA 2020 Prezentare (en) citeste»


Negocierile colective şi stabilirea salariului minim in unele ţări europene
Rolul şi practica dialogului social bipartit la nivelul statelor membre ale UE
citeste»


   
 
  UGIR-1903  »  UGIR-1903 in presa
   
 
2010-11-15

Schimbare de doctrină pentru Codul Muncii

Mediul de afaceri solicita cu insistenta modificari legislative care sa reconfigureze relatiile dintre angajati si angajatori
Efectele crizei economice s-au simtit din plin în gradul de ocupare. Somajul ridicat, dar si accentuarea fenomenului muncii la negru impun acum masuri imediate menite sa încurajeze angajarea cu forme legale.
Pe acest lucru mizeaza si reprezentantii companiilor care încearca sa convinga Guvernul ca sunt necesare schimbari în legislatia muncii. Ei pro­pun modificarea legislatiei cu privire la raporturile de munca dintre salariat si firma, având în vizor Codul Muncii, legile privind activitatea sindicatelor si patronatelor, dar si actul normativ referitor la Contractul Colectiv de Munca la Nivel National. Demersul este sustinut si de o parte a clasei poitice, voci importante din acest segment argumentând necesitatea modificarii actualului cod al muncii.
Toate discutiile referitoare la posibilitatea schimbarii Legii 53/2003 (Codul Muncii - n.r.) pornesc de la faptul ca art. 296 din acest act normativ, care precizeaza ca „vechimea în munca stabilita pâna la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca”, trebuie schimbat obligatoriu pâna la sfârsitul anului. Codul Muncii este însa o lege organica, iar prevede­rile sale de acum sunt valabile atât timp cât nu exista un act normativ de modificare.

Simplificarea procedurilor de concediere


Necesitatea modificarii Codului Muncii este sustinuta si de reprezentantii UGIR 1903. Liderul acestei structuri patronale, Cezar Corâci, este de parere ca prevederile Co­du­lui Muncii si reglementarile privind piata muncii reprezinta adevarate bariere birocrati­ce, sunt prea protective pentru salariati si instituie proceduri greoaie de angajare si conce­die­re. „Sunt descurajati întreprinzatorii, competitivitatea si interesul pentru formare profesiona­la si perfectionare continua sunt afectate. Ace­lasi lucru se întâmpla si cu mobilitatea teritoriala si profesionala”, ne-a spus Corâci.
Pornind de la aceste constatari, UGIR 1903 propune mai multe schimbari în Codul Muncii:
- simplificarea procedurii concedierii co­lec­­tive si reducerea termenelor
- acceptarea si reglementarea de noi for­me/tipuri de angajare (contracte de mun­ca nestandardizate, contracte cu termen de lucru variabil, munca de la distanta, flexibilizarea timpului de munca)
- posibilitatea extinderii perioadei de proba
- îmbunatatirea reglementarilor contrac­telor individuale de munca pe perioada determinata, îmbunatatirea reglemen­tarii contractelor individuale cu timp par­tial, reglementarea de conventii civile pen­­tru activitatile sub 2 ore/zi
- diminuarea sporurilor la minim, potrivit reglementarilor internationale
- îmbunatatirea reglementarilor privind formarea profesionala, împartirea res­pon­sabilitatilor între salariat si angajator, reglementarea de stimulente pentru an­gajatorii si salariatii care au cheltuieli cu formarea profesionala.

http://www.sfin.ro/articol_21597/schimbare_de_%E2%80%9Edoctrina%E2%80%9D_pentru_codul_muncii.html?action=print 
 Newsletter
 

inscrie:
 
Linkuri utile
  CES
Presedintie
Guvern
Camera Deputatilor
Senat
Legislatie
 
   
Informatii utile
   
   


© 2007 UGIR-1903. Toate drepturile rezervate.