UGIR-1903 UNIUNEA GENERALĂ
A INDUSTRIAŞILOR DIN ROMÂNIA
 
   
romana | english
Confederatia Patronala a industriei din Romānia Uniunea Generală a industriaşilor din România UGIR-1903
 

  Presa

  Comunicate de presa
Conferinte de presa
UGIR-1903 in presa
   
     Materiale
 
Propunerile UGIR-1903 si CONPIROM privind masurile de relansare economica a Romaniei citeste»


Reindustrializarea Romaniei. Pozitia UGIR-1903 prezentata la lansarea spre dezbatere a strategiei privind Reindustrializarea Romaniei. citeste»


Rezolutia Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Programul UGIR-1903 privind masurile de sprijinire si relansare sustenabila a economiei - Document al Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Strategia Uniunii Europene - EUROPA 2020 Prezentare (en) citeste»


Negocierile colective şi stabilirea salariului minim in unele ţări europene
Rolul şi practica dialogului social bipartit la nivelul statelor membre ale UE
citeste»


   
 
  UGIR-1903  »  UGIR-1903 in presa
   
 
2010-11-22

Botis: Negociem cu FMI si CE si apoi spunem cat vor fi salariile

Ministrul Muncii, Nelu Ioan Botis, a declarat joi, dupa intalnirea cu sindicatele si patronatele, ca nu poate spune presei cu cat vor creste salariile sau care va fi nivelul salariului minim pana nu discuta cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
"In acest moment negociem cu partenerii externi aceasta crestere. Am convenit ca vom discuta cu ei doua legi-Legea Salarizarii si Legea Bugetului de Stat pentru 2011. Acolo discutam acest plafon. Nu putem sa va comunicam cresterea salariilor, pentru ca astfel n-am mai putea sa negociem", a spus Botis intr-o conferinta de presa.
Ministrul Muncii a tinut sa clarifice si zvonurile de la unele televiziuni, cum ca Legea Salarizarii Unitare se va aplica abia din anul 2012.
"E vorba de doua legi. Am creat legea cadru, iar de la 1 ianuarie 2011, in fiecare an vom elabora cate o lege pentru a ajunge la acelasi nivel de salarizare pe aceeasi munca".
El a precizat si ca principiul a fost adoptat ca urmare a studiilor facute de comisia mixta creata dupa votarea Legii 30 si ca astfel sistemul de salarizare de la stat va fi asemanator cu salarizarea din sistemul privat.
"Raportul de salarizare la privat era de 1 la 30 (n.r raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu), dar noi l-am comprimat la 1 la 15", a spus Botis.
Dincolo de legea salarizarii si salariul minim, ministerul a mai discutat cu sindicatele si patronatele un pachet de opt legi care, spune ministrul "vor schimba radical filosofia sociala si va fi un nou inceput in ceea ce priveste zona sociala".
Printre ele se gaseste elaborarea unui cod al calitatii in munca si cresterea anvelopei salariale cu 43% in patru ani.
Partenerii sociali nu sunt insa multumiti de faptul ca varianta de Legea a Salarizarii Unitare se mai poate schimba fata de ceea ce au conveni.
Cezar Coraci, presedintele federatiei patronale UGIR-1903, s-a declarat nemultumit ca "ministerul ne-a trimis un minister de lege, pe care sa-l modifice ulterior".
Totodata, Coraci a spus ca stie de la secretarul de stat Mocanu ca salariul minim pe economie va fi stabilit la 670 de RON.
"Noi putem da mai mult. Vom stabili un salariu mai mare in sectorul privat", a completat Coraci.

http://www.ziare.com/politica/legea-salarizarii/botis-negociem-cu-fmi-si-ce-si-apoi-spunem-cat-vor-fi-salariile-1056548


 
 Newsletter
 

inscrie:
 
Linkuri utile
  CES
Presedintie
Guvern
Camera Deputatilor
Senat
Legislatie
 
   
Informatii utile
   
   


© 2007 UGIR-1903. Toate drepturile rezervate.