UGIR-1903 UNIUNEA GENERALĂ
A INDUSTRIAŞILOR DIN ROMÂNIA
 
   
romana | english
Confederatia Patronala a industriei din RomÔnia Uniunea Generală a industriaşilor din România UGIR-1903
 

  Presa

  Comunicate de presa
Conferinte de presa
UGIR-1903 in presa
   
     Materiale
 
Propunerile UGIR-1903 si CONPIROM privind masurile de relansare economica a Romaniei citeste»


Reindustrializarea Romaniei. Pozitia UGIR-1903 prezentata la lansarea spre dezbatere a strategiei privind Reindustrializarea Romaniei. citeste»


Rezolutia Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Programul UGIR-1903 privind masurile de sprijinire si relansare sustenabila a economiei - Document al Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Strategia Uniunii Europene - EUROPA 2020 Prezentare (en) citeste»


Negocierile colective şi stabilirea salariului minim in unele ţări europene
Rolul şi practica dialogului social bipartit la nivelul statelor membre ale UE
citeste»


   
 
  UGIR-1903  »  UGIR-1903 in presa
   
 
2010-11-22

FSLI: Majorarea de 15% a salariilor nu acopera rata inflatiei si neacordarea premiului anual

Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat, joi, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca majorarea cu 15% a salariilor bugetarilor anuntata de Guvern nu înseamna o recuperare a veniturilor pierdute, întrucât nu acopera rata inflatiei si neacordarea premiului anual, care totalizeaza 16%.
Liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Învatamânt (FSLI) a spus ca cei 25% pierduti de bugetari în 2010 nu vor fi recuperati anul viitor nici macar partial, în conditiile în care majorarea cu 15% a salariilor nu acopera nici macar rata inflatiei si premiul anual.
Hancescu a afirmat ca prin refuzul de a majora salariul minim la 750 de lei, asa cum au solicitat sindicatele, Guvernul arata ca de fapt nu intentioneaza sa elimine munca la negru.
El a mai spus ca nu întelege de ce Guvernul tine neaparat sa-si asume raspunderea pe Legea salarizarii unitare a bugetarilor, având în vedere ca aceasta nu va fi aplicata mai devreme de 2014 sau 2015.
Guvernul îsi asuma raspunderea în Parlament pe un salariu în 2011 în sistemul bugetar de 690 de lei brut si 540 de lei net, în timp ce pentru mediul privat propunerea ar fi de 670 de lei brut, ceea ce înseamna ca si anul viitor vor fi doua salarii minime pe economie, a spus presedintele UGIR-1909, Cezar Coîci.
Liderul UGIR-1903 a precizat ca secretarul de stat Valentin Mocanu a spus în timpul discutiilor ca salariul minim brut pe economie în mediul privat ar putea fi de 670 de lei. Corîci a mai spus ca Guvernul discuta despre un salariu minim brut de 670 de lei în mediul privat, în conditiile în care patronatele au capacitatea de a oferi mai mult.
Premierul Emil Boc anunta la începutul saptamânii ca proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului.
Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coalitiei, variante privind Legea salarizarii unitare, aratând ca salariul minim pe economie ar urma sa fie de 670 de lei.

Potrivit surselor citate, în varianta prezentata de Boc se arata ca în 2011 vor fi cresteri salariale de pâna la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al salariilor.
De asemenea, premierul a sustinut ca pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie sa se gaseasca o forma de compensare.
Salariile de baza din sectorul public vor creste în 2011 cu 15%, dar vor ramâne si în aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pâna la sfârsitul anului viitor, releva Legea salarizarii, obtinuta de MEDIAFAX.
Documentul este datat 17 noiembrie si a fost discutat în sedinta de miercuri a Guvernului, urmând sa fie transmis spre consultare FMI înaintea adoptarii.
Conform proiectului, salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.
În vara, Guvernul a decis ca toate salariilor din sectorul bugetar sa fie diminuate cu 25%, masura care a fost aplicata din luna iulie.
Surse oficiale au precizat ca octombrie este luat ca baza de calcul deoarece în aceasta luna au fost finalizate toate masurile de reduceri salariale.
Cuantumul brut al salariilor va fi stabilit în 2011 tinându-se seama de gradul sau treapta profesionala, vechimea în munca sau în specialitate dobândite pâna la 31 decembrie 2010.
Proiectul legii salarizarii va fi adoptat luni de Guvern, în vederea angajarii raspunderii în Parlament.

http://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora/2010-11-18/FSLI-Majorarea-de-15-a-salariilor-nu-acopera-rata-inflatiei-si-neacordarea-premiului-anual 
 Newsletter
 

inscrie:
 
Linkuri utile
  CES
Presedintie
Guvern
Camera Deputatilor
Senat
Legislatie
 
   
Informatii utile
   
   


© 2007 UGIR-1903. Toate drepturile rezervate.