UGIR-1903 UNIUNEA GENERALĂ
A INDUSTRIAŞILOR DIN ROMÂNIA
 
   
romana | english
Confederatia Patronala a industriei din Romānia Uniunea Generală a industriaşilor din România UGIR-1903
 

  Presa

  Comunicate de presa
Conferinte de presa
UGIR-1903 in presa
   
     Materiale
 
Propunerile UGIR-1903 si CONPIROM privind masurile de relansare economica a Romaniei citeste»


Reindustrializarea Romaniei. Pozitia UGIR-1903 prezentata la lansarea spre dezbatere a strategiei privind Reindustrializarea Romaniei. citeste»


Rezolutia Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Programul UGIR-1903 privind masurile de sprijinire si relansare sustenabila a economiei - Document al Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Strategia Uniunii Europene - EUROPA 2020 Prezentare (en) citeste»


Negocierile colective şi stabilirea salariului minim in unele ţări europene
Rolul şi practica dialogului social bipartit la nivelul statelor membre ale UE
citeste»


   
 
  UGIR-1903  »  UGIR-1903 in presa
   
 
2010-11-22

Multe negocieri inutile. Guvernul aproba o Lege a salarizarii incompleta

Anul viitor vor fi majorari salariale de pana la 15%, pornind de la nivelul de acum al veniturilor. Noua grila va fi aplicata din 2012, din motive de austeritate
Nivelul salariului minim brut pe economie este elementul-cheie in Legea unica a salarizarii. Guvernul nu a reusit sa ajunga la un acord cu patronatele si sindicatele in privinta acestui punct, prin urmare Cabinetul Boc a decis sa renunte la dialogul social. Coalitia de guvernare a stabilit ca valoarea salariului minim sa fie de 670 de lei, iar proiectul de lege privind salarizarea unitara va fi adoptat prin asumarea raspunderii. Astfel, va fi exclus si Parlamentul din procesul de elaborare a acestei legi. Asumarea raspunderii este motivata prin faptul ca, in lipsa unei legi a salarizarii unitare, guvernul nu poate intocmi bugetul de stat pe anul viitor. La un gest similar a recurs Executivul si anul trecut, cand si-a asumat raspunderea pe prima lege a salarizarii unitare.
Si pentru ca situatia sa fie si mai complicata, Cabinetul Boc s-a gandit ca de la 1 ianuarie sa aplice doar partial aceasta noua lege. Cele mai importante preveĀ­deri, legate de coeficientii de ierarhizare in functie de care sunt stabilite salariile bugetarilor, vor fi aplicate din 2012. Deputatul PDL Marius Spinu a motivat decizia prin faptul ca noii coeficienti presupun majorari de salarii, dar guverĀ­nul nu are banii necesari. Grila de salariĀ­zare cuprinde coeficiente de departajare intre 1 si 15 de la cel mai mic la cel mai mare salariu.
Ca o masura de avarie, Cabinetul Boc a decis ca de la 1 ianuarie 2011 vor fi majorari salariale in medie cu 15%, iar persoanele cu venituri sub 1.000 de lei ar putea primi un sprijin financiar supliĀ­menĀ­tar, dar a carui valoare nu a fost inca stabilita. Sindicatele au atras atentia ca, in realitate, din cele 15 procente promise, mai mult de jumatate inseamna inflatia. Ultimele detalii au fost stabilite aseara, in cadrul unei sedinte la Palatul Victoria, la care a participat si seful statului. PreĀ­mierul Emil Boc a anuntat ca proiectul de lege va ajunge la Parlament cel mai tarziu luni, pentru a fi stabilit calendarul asuĀ­marii raspunderii.

ā€žMinistrii au excelat prin tacereā€œ


Ultimele negocieri in problema salaĀ­riului minim au avut loc marti seara, la ministerul Muncii. Intalnirea a fost un esec, sindicalistii declarand la plecare ca ā€žministrii au excelat prin tacereā€œ. Potrivit vicepresedintelui BNS, Ovidiu Jurca, sinĀ­diĀ­catele isi mentin parerea ca salariul minim sa fie majorat la 750 de lei, dar nu au primit din partea minisĀ­trilor Muncii si Finantelor decat tacere. Reprezentantii patronatelor se declara de acord cu o valoare de peste 700 de lei, dar cu anuĀ­mite conditii, printre care desprinĀ­derea salariului minim de grila de salarizare, ca si scaderea cotei unice. In opinia preseĀ­dinĀ­telui UGIR-1903, Cezar Corici, guverĀ­nul a stabilit valoarea salaĀ­riului minim la 670 de lei inainte de negocieri, dar ministrul de Finante ā€žn-a avut taria sa spuna ca asa eā€œ.

Intelegerea tripartita din 2008 nu mai este luata in calcul

In luna iulie 2008, guvernul TariĀ­ceanu a semnat impreuna cu sindicatele si patronatele un ā€žAcord tripartit pentru asigurarea cresterii salariului minim brut in perioada 2008-2014ā€œ. Potrivit inteleĀ­gerii, salariul minim urma sa fie majorat anual, astfel inca sa ajunga in 2011 la 40% din salariul mediu brut pe economie, respectiv la 50% in 2014. Salariul mediu era estimat la 2.150 de lei pentru anul viitor, astfel ca salariul minim era calculat la 860 de lei.
Intre timp, s-a dovedit ca aceste valori au fost prea optimiste.Ā  PenĀ­tru anul viitor, CNP estimeaza ca salariul mediu va fi de 2.022 de lei. Chiar si asa, daca intelegerea tripartita ar fi respectata, salariul minim ar trebui sa ajunga in 2011 la 809 lei.

Recompense financiare de 1% din incasari


Prin amanarea cu un an a aplicarii grilelor de salarizare, guvernul nu isi mai respecta promisiunile fata de angajatii din Finante. Sumele acordate ca stimulente financiare nu vor fi incluse in salarii. In schimb, din 1 ianuarie 2011, acestia vor primi recompense financiare, dintr-un fond in care este virat 1% din sumele incasate in urma activitatilor de control, prevede Legea salarizarii unitare.

http://www.financiarul.com/articol_53462/multe-negocieri-inutile--guvernul-aproba-o-lege-a-salarizarii-incompleta.html 
 Newsletter
 

inscrie:
 
Linkuri utile
  CES
Presedintie
Guvern
Camera Deputatilor
Senat
Legislatie
 
   
Informatii utile
   
   


© 2007 UGIR-1903. Toate drepturile rezervate.