UGIR-1903 UNIUNEA GENERALĂ
A INDUSTRIAŞILOR DIN ROMÂNIA
 
   
romana | english
Confederatia Patronala a industriei din România Uniunea Generală a industriaşilor din România UGIR-1903
 

  Presa

  Comunicate de presa
Conferinte de presa
UGIR-1903 in presa
   
     Materiale
 
Propunerile UGIR-1903 si CONPIROM privind masurile de relansare economica a Romaniei citeste»


Reindustrializarea Romaniei. Pozitia UGIR-1903 prezentata la lansarea spre dezbatere a strategiei privind Reindustrializarea Romaniei. citeste»


Rezolutia Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Programul UGIR-1903 privind masurile de sprijinire si relansare sustenabila a economiei - Document al Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Strategia Uniunii Europene - EUROPA 2020 Prezentare (en) citeste»


Negocierile colective şi stabilirea salariului minim in unele ţări europene
Rolul şi practica dialogului social bipartit la nivelul statelor membre ale UE
citeste»


   
 
  UGIR-1903  »  COMUNICAT DE PRESA
   
 
   COMUNICAT DE PRESA

2010-12-19
Sustinere act normativ - esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante si acordarea de facilitati contribuabililor buni-platnici

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR-1903 impreuna cu Confederatia Patronala a Industriei din Romania – CONPIROM sustin initiativa de promovare a unui act normativ care prevede introducerea masurii esalonarii la plata a obligatiilor fiscale restante si acordarea de facilitati contribuabililor buni-platnici, care au ajuns sa reprezinte peste 75% din totalul contribuabililor cu datorii catre Agentia Nationala de Administratie Fiscala, dintre acestia, o pondere foarte însemnata valoric avand persoanele juridice care resimt tot mai acut lipsa unor lichiditati în desfasurarea activitatilor curente .

Promovarea acestui act normativ vine in sprijinul agentilor economici prin introducerea esalonarii la plata, reprezentand o solutie "anti-criza" pe termen mediu ce va conduce atât la cresterea încasarilor la bugetul de stat cât si la salvarea de la faliment a sute de mii de firme. Esalonarea la plata se va putea derula pe o perioada de maximum 5 ani, cu un interval de gratie de 6 luni, si se va adresa contribuabililor care îndeplinesc conditia depunerii tuturor declaratiilor fiscale, a cazierului judiciar nealterat si a neînceperii procedurii de insolventa. Ea va constitui un beneficiu pentru sute de mii de firme extrem de vulnerabile, a caror existenta depinde si de toleranta la plata pe care statul este capabil sa o ofere într-o perioada de criza, pe principiul conform caruia aceasta forma de toleranta mai înseamna si protejarea propriilor structuri de rezistenta bugetara ale statului.

Esalonarea obligatiilor fiscale restante va fi strict reglementata, atât la nivelul statutului contribuabililor, al conditiilor de acordare (dobânzi, garantii etc.) cât si al aplicabilitatii propriu-zise în sistemul national de administrare fiscala, astfel încât sa eficientizeze pe termen lung relatia statului cu agentii economici.

În plus fata de masura esalonarii la plata pentru agentii economici care înregistreaza datorii la bugetul de stat, se impune si acordarea de facilitati fiscale pentru agentii economici buni-platnici, în sensul în care contribuabilii,  care achita integral si la termen toate obligatiile fiscale curente scadente în intervalul  1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011, beneficiaza de reducerea  cu 1/12 din fiecare obligatie fiscala. De asemenea, progresiv, pentru cei care îsi respecta astfel îndatoririle fata de stat, este prevazuta acordarea unei bonificatii de 5% în anul 2012, lunar, pe tot parcursul anului,  pentru fiecare obligatie achitata la timp.

Trebuie subliniat ca mentinerea firmelor in stare de functionare reprezinta si salvarea a sute de mii de locuri de munca si deci mentinerea a inca unei surse de venituri la bugetul de stat.

De mentionat ca cea de-a doua propunere privind acordarea de facilitati fiscale agentilor economici buni-platnici, este vazuta ca o solutie "anti-criza" pe termen scurt, limitata doar la anii 2011 si 2012 în care se estimeaza ca se vor mai resimti înca efectele recesiunii economice.

Ioan Cezar CORACI,
Presedinte UGIR-1903
MUGUREL SURUPaCEANU
Deputat
Constantin Dumitru
Primvicepresedinte CONPIROM


 
 



Newsletter
 

inscrie:
 
Linkuri utile
  CES
Presedintie
Guvern
Camera Deputatilor
Senat
Legislatie
 
   
Informatii utile
   
   


© 2007 UGIR-1903. Toate drepturile rezervate.