UGIR-1903 UNIUNEA GENERALĂ
A INDUSTRIAŞILOR DIN ROMÂNIA
 
   
romana | english
Confederatia Patronala a industriei din Rom‚nia Uniunea Generală a industriaşilor din România UGIR-1903
 

  Presa

  Comunicate de presa
Conferinte de presa
UGIR-1903 in presa
   
     Materiale
 
Propunerile UGIR-1903 si CONPIROM privind masurile de relansare economica a Romaniei citeste»


Reindustrializarea Romaniei. Pozitia UGIR-1903 prezentata la lansarea spre dezbatere a strategiei privind Reindustrializarea Romaniei. citeste»


Rezolutia Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Programul UGIR-1903 privind masurile de sprijinire si relansare sustenabila a economiei - Document al Adunarii Generale a UGIR-1903 din 29.03.2010 citeste»


Strategia Uniunii Europene - EUROPA 2020 Prezentare (en) citeste»


Negocierile colective şi stabilirea salariului minim in unele ţări europene
Rolul şi practica dialogului social bipartit la nivelul statelor membre ale UE
citeste»


   
 
  UGIR-1903  »  COMUNICAT DE PRESA
   
 
   COMUNICAT DE PRESA

2011-01-30
UGIR-1903 si CONPIROM considera ca proiectele Codului dialogului social si Codului muncii promovate de reprezentantii guvernului contin prevederi inacceptabile.

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR-1903, Confederatia Patronala din Industria Romaniei CONPIROM, importante confederatii patronale cu reprezentativitate nationala din Romania semnatare ale contractului colectiv de munca la nivel national si, prin patronatele memmbre, a 17 din cele 21 contracte colective de munca la nivel de ramura, considera ca legislatia muncii din tara noastra trebuie imbunatatita si completata numai pe baza consultarilor cu partenerii sociali.

UGIR-1903 si CONPIROM  considera ca proiectele Codului dialogului social si  Codului muncii promovate de reprezentantii guvernului contin prevederi inacceptabile. Acestea conduc la diminuarea rolului si importantei partenerilor sociali -  sindicate si patronate-  ca actori principali in negocierea, semnarea si aplicarea Contractelor colective de munca determinand o destructurare drastica a constructiei relatiilor industriale pentru care  Romania  nu este inca pregatita.

UGIR-1903 si CONPIROM aprecieaza ca guvernul nu intelege ca absenta caracterului obligatoriu al aplicabilitatii contractelor colective de munca va conduce la amplificarea evaziunii fiscale pe piata muncii si la practici de concurenta neloiala din partea unor firme prin dumping cu forta de munca.

UGIR-1903 si CONPIROM  sunt de acord ca trebuie sa existe un echilibru intre necesitatea reala de flexibilizare a pietei muncii solicitata de angajatori si responsabilitatile si dreptul la securitatea locului de munca al angajatilor.

In acest sens in consultarile cu principalele confederatii sindicale s-au identificat  modificari corespunzatoare ale Codului muncii, cu aplicabilitatea mai buna decat cele sustinute de reprezentantii guvernului.

Este semnificativ ca reprezentantii Organizatiei Internationale a Muncii si cei ai Misiunii de evaluare a Fondului Monetar International au recomandat guvernului sa tina seama de propunerile formulate de patronate si sindicate si sa continue consultarile cu acestea pentru imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul relatiilor de munca.

UGIR-1903 si CONPIROM  isi exprima deschis disponibilitatea la dialog pentru crearea unui cadru legislativ adecvat in domeniul relatiilor de munca si al dialogului social. Acest cadru legislativ trebuie sa tina cont de reprezentativitatea reala a partenerilor sociali  si sa urmareasca eficientizarea activitatii structurilor de dialog social la nivel central si teritorial.

UGIR-1903 si CONPIROM  precizeaza ca existenta si aplicarea contractelor colective de munca si a consultarilor permanente cu sindicatele au contribuit in mod esential la evitarea unor derapaje sociale in cei 2 ani de pana acum de manifestare a efectelor crizei economice in Romania.

UGIR-1903 si CONPIROM considera ca lipsa de experienta reala a altor confederatii patronale care nu negociaza si nu semneaza contracte colective a condus la izolarea lor si au aratat limitele acestora in derularea dialogului social autonom, ramand sa se exprime numai ca asociatii de afaceri, similare camerelor de comert, nu ca organizatii reale ale angajatorilor.

UGIR-1903
Presedinte
Ioan Cezar Coraci
CONPIROM
Primvicepresedinte
Constantin Dumitru
  


 
 Newsletter
 

inscrie:
 
Linkuri utile
  CES
Presedintie
Guvern
Camera Deputatilor
Senat
Legislatie
 
   
Informatii utile
   
   


© 2007 UGIR-1903. Toate drepturile rezervate.