Activitatea de-a lungul timpului
1891-23 martie. Ia fiinta Societatea „Industria”, ce isi propune sa organizeze expozitii si conferinte, sa furnizeze atelierele profesionale, sa intervina pe langa autoritati in probleme de interes pentru industriasi.
1903- 27 ianuarie. Intrunirea industriasilor care pun bazele „Uniunii Generale a Industriasilor din Romania”.
1918-23 decembrie. Adunarea generala adopta masuri de revigorare a industriei, de reorganizare a activitatii patronale si solicita infiintarea unei Camere a Industriei, organizarea Creditului romanesc.
1922-martie. Adunare Generala de unificare a miscarii patronale din Romania.
1923-13 mai. UGIR dezbate proiectul Codului Muncii, crearea Camerelor Industriale, infiintarea unei industrii de materii prime competitive, stimularea investitiilor straine si deleaga o comisie pentru discutii cu guvernul.
1924-3-5 martie. Reprezentantii industriilor, analizeaza influenta cresterii taxelor vamale asupra scumpirii produselor si a traiului, legiferarea verificarii muncii, asigurarile sociale, nationalizarea industriilor, comercializarea intreprinderilor statului.
1927-10 martie. Comitetul UGIR dezbate stabilizarea leului, proiectul de lege pentru incurajararea constructiilor de locuinte, impozitele asupra industriei, zonele libere.
1928-27-28 aprilie. Se adopta hotarari in ce priveste proiectul unei legi pentru incurajarea industriei nationale, crearea unui Consiliu Economic Superior, regimul proprietatii industriale, creditele ipotecare si darile catre stat.
1934-iunie. La Conferinta muncii de la Geneva, directorul general CR Mircea prezinta un punct de vedere asupra „economiei dirijate”, aratandu-i limitele si sustinand economia libera.
1938-decembrie. Are loc o analiza a activitatii patronatelor, si a unor problemele acute: contigentarea importului, legea pentru incurajarea industriei nationale, ajutorarea somerilor.
1947- UGIR se opune nationalizarilor preconizate de guvern si propune un program de relansare economica a Romaniei.
1948 -8 noiembrie. Dizolvarea UGIR de catre autoritatile comuniste si confiscarea patrimoniului sau.
1993-17 noiembrie. Are loc Adunarea Generala extraordinara de reluare a activitatii UGIR prin UGIR-1903.
1998 – prin sentinta civila nr.4238 a Judecatoriei Sectorului 2 din Bucuresti, UGIR-1903 i se recunoaste de catre justitie, atat calitatea de continuator a institutiei create in 1903, cat si cea de mostenitor de drept a patrimoniului fostei Uniuni, in principal, asupra Palatului UGIR, construit in 1939 prin contributia membrilor.